Introductie tot RAID: wat is het en waarom is het belangrijk voor uw server?

Gepost op:

Een RAID (Redundant Array of Independent Disks) is een methode om meerdere harde schijven te combineren tot één logisch volume voor gegevensopslag. RAID-technologie is een veelgebruikte methode in servers en biedt verschillende voordelen, waaronder betrouwbaarheid, prestaties en gegevensbescherming.

Er zijn verschillende RAID-niveaus die elk unieke combinaties van prestaties, gegevensbescherming en capaciteit bieden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende RAID-niveaus:

  • RAID 0: verdeelt gegevens over twee of meer schijven voor verbeterde prestaties en capaciteit, maar biedt geen gegevensbescherming of fouttolerantie.
  • RAID 1: gebruikt twee schijven voor spiegeling, wat betekent dat gegevens op de ene schijf worden gekopieerd naar de andere schijf voor maximale gegevensbescherming.
  • RAID 5: verdeelt gegevens over drie of meer schijven met gegevensredundantie die wordt gebruikt om gegevens te beschermen in geval van schijfstoringen.
  • RAID 6: vergelijkbaar met RAID 5, maar biedt extra gegevensredundantie met behulp van twee pariteitsblokken om gegevensbescherming te bieden in het geval van twee schijfstoringen.

Hoe werkt RAID in een server?

Wanneer een RAID-array wordt gemaakt, worden de fysieke schijven samengevoegd tot één logisch volume. De gegevens worden vervolgens verdeeld over de schijven op basis van het gekozen RAID-niveau. Afhankelijk van het RAID-niveau kan de data worden gedupliceerd (gekopieerd) en/of worden gecodeerd om te worden beschermd tegen schijfstoringen.

Een belangrijk voordeel van RAID-technologie is dat het bescherming biedt tegen gegevensverlies in het geval van een schijfstoring. Wanneer een schijf defect raakt, kan de RAID-array blijven functioneren en toegang blijven bieden tot de gegevens door deze te herstellen vanaf de overgebleven schijven.

RAID-technologie is een essentieel onderdeel van een serveromgeving en biedt betere prestaties, beschikbaarheid en gegevensbescherming. Bedrijven kunnen het beste hun opslagbehoeften en budget evalueren om te bepalen welk RAID-niveau het beste past bij hun bedrijfsbehoeften.

Wereldwijde levering bezorgd door DHL
Meer dan 25 jaar ervaring in de servermarkt
Technisch sales team